КОРГИ

Коргито, известно също като уелски корги, е порода куче, която завладява сърцата на много хора със своята неподражаема външност и жизнерадостен характер. Тези малки, но мощни кучета произхождат от Уелс, където са били използвани векове за стопанисване на стада и помощници на фермерите.

Коргитата имат характерна външност с дълго, ниско тяло и къси крака, което ги прави изключително сладки и привлекателни. Техните уши са засукани напред и са голями, което допринася за техния незабравим вид. Също така, козината им е гъста и двойна, предпазвайки ги от различни атмосферни условия. 

Това са кучета с изразителен и любящ характер. Коргитата са дружелюбни, предани и жизнерадостни към своите собственици. Те се съобразяват лесно със семейния живот и са отлични приятели за деца. Техният ум и лесната за обучение натура ги правят отлични кучета за различни дисциплини като пастирски спортове и наддаване на купи.

Поради техния произход като стопански кучета, коргитата са енергични и активни. Обичат разходки и физически активности, които ги държат здрави и щастливи. Те обичат да играят и се наслаждават на интеракцията с други кучета.

Обаче, въпреки техния жизнерадостен характер, коргитата могат да бъдат малко упорити и твърдоглави. Затова е важно да се осигури подходящо обучение и структурирано упражнение, за да се поддържа добро поведение и покорност. 

Те се считат за добри стражи на дома си и ще лаят, за да предупредят, ако има непознати около. Това ги прави добър избор за домове, които се нуждаят от предупредителна защита, но в същото време и за домове с деца или други домашни любимци.

В заключение, коргитата са прекрасни, весели и привързани към своите собственици. Те са идеални домашни любимци за активни семейства, които търсят компания и радост от пухкавия си приятел на четири крачета.