ПОРОДИ

ПУДЕЛ Той и Мини размер

Пуделът е умно и жизнерадостно куче, много податливо на обучение. В днешни дни пуделите са най-популярни като домашни любимци и в цирка, но в миналото са били и отлични пазачи, ловци и пастири.

Пуделите се славят като елегантни на външен вид и любопитни по характер. Верни са на стопаните си, обичат децата, приспособяват се лесно.

Името най-вероятно произлиза от немската дума pfudel, която значи „локва“ – една от професиите на пудела била тази на ловец на водни птици.

Типичните цветове на пудела са бял, кайсиев, сив и черен – без петна.

Козината на пудела е гъста и ситно къдрава. Подстригването е задължително на 3 – 4 месеца, а различните прически варират в зависимост от това, дали кучето е изложбено или домашен любимец.

МАЛТИЙСКА БОЛОНКА

Малтийската болонка, известна още като Малтезе, произлиза от             малката       островна           държава       Малта.     Историята и  започва преди  векове  ,     още       по времето на     египетския фараон       Рамзес II,    в чиято гробница         при     разкопки   се откриват кученца   с подобно    описание.   

Дребно, сравнително късокрако кученце със снежнобяла, права и дълга (над 20 см) козина. Мъжките представители на породата достигат до едва 25 см височина и тегло от около 4 кг. Тялото на тези кучета е леко удължено,  носът – черен, очите – големи и кръгли, тъмни на цвят. Ушите са с триъгълна форма, леко повдигнати. Опашката е разположена високо, в основата си дебела, към края става по-тънка. Крайниците са с фини мускули, красиво оформени. Осанката е горда – 

 Малтийската болонка   , винаги    носи    главата си гордо    вдигната!

Козината е чисто бяла, допустими леки кремави оцветявания по гърба.

ШИ ТЦУ

Свободният превод на „шицу“ означава „лъвско куче“ и е свързан с легендата, че самият Буда е бил съпровождан от две малки кученца, които при опасност се превръщали в лъвове. Първите сведения за тези малки и красиви четириноги датират от 624 година като се предполага, че са донесени в Китай от Тибет.

Малко компактно куче, здраво и жизнерадостно. Винаги бдително, с високо вдигната глава и завита на гърба разкошна опашка. Независимо от пола си тези кученца достигат до височина до около 28 см, а теглото им е между 4,5 и 8 кг. Главата е широка, кръгла и пропорционална на тялото, без да изглежда нито голяма, нито малка. Муцуната е къса и квадратна, носът – широк и кръгъл. Ушите са дълги, поставени малко по-високо от върха на черепа, очите – големи и кръгли,тъмни. Захапката е обратна, а зъбите са с характерната подредба „разпръснати оризови зърна“. 
Шията е здрава и мускулеста, гърдите – широки и дълбоки, крайниците – мускулести и къси. Козината е дълга и гъста, най-често права, на места – вълниста. 

КОРГИ

Кучетата от породата Уелско Корги са популярни в цял свят и са любимци на много известни личности. Сред прочутите стопани на Коргита е английскoто кралско семейство.

Корги Пембрук е много подходяща порода за семейства с малки деца, тъй като това е порода, която винаги е готова за игри с децата и никога няма да се опитат да ги наранят. Корги Пембрук се грижи за децата като бавачка и винаги е готово да ги защити, въпреки малкия си размер. Уелското Корги Пембрук е весело и винаги изпълнено с оптимизъм куче. Това е домашен любимец, който е напълно предан на семейството си.

Кучетата от порода Корги Пембрук се разбират добре с други кучета и домашни любимци, но е за предпочитане да са израснали заедно.
Корги Пембрук много обича да чува гласа на стопанина си, но не понася виковете. Няма  да постигнете нищо, ако се карате на висок тон на любимеца си. Защитната реакция на Корги Пембрук в такива случаи е просто да игнорира виковете ви. Корги Пембрук много обича да плува, така че ще се чувства много добре, ако има тази възможност.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е много красиво малко куче, което е предпочитано от любителите на аристократичните породи кучета. Той е перфектен компаньон и е подходящ и за малко жилище.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол има древна история. Келтите са докарали в Британия кучета, които много приличали на съвременния Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, още през XIII век.  Кучетата от тази порода се използвали за лов, но след известен период от време тя се превърнала изцяло в декоративна порода.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът станал едно от любимите кучета на аристократите. Смятало се за признак на добър вкус, ако в дома на човек живее Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Породата носи името на крал Чарлз Втори, който живял през XVII век. По това време в кралския двор кучетата от тази порода били добре приети.